NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
INTERNET KPN ADSL-PODLACZENIE ???
Autor Wiadomość
jordan233 
Gaduła


Wiek: 39
Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 158
Skąd: NL
Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 8:20 pm   INTERNET KPN ADSL-PODLACZENIE ???

znalazlem kabel telefoniczny(uciety),ale jak podłaczyc do gniazdka ?? ,sa kolory czerwony,niebieski,pomaranczowy,bialy i druciki(chyba masa),dostałem modem z KPN adsl SPEEDTOUCH WL 780 bezprzewodowy,w nim dostałem przejsciowke na stare gniazdko telefoniczne(holenderskie),w n niej sa kolory kabelków,czerwony ,zielony,zólty i niebieski,jak mam to podlaczyc z tymi kolorami powyzej,ma ktos doswiadczenie z tym modemem,prosze o pomoc:(:((
 
 
fijne_vent 
Gaduła


Pomógł: 7 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 188
Skąd: ze Fsi ;)
Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 8:29 pm   

mozesz poczytac tutaj

http://www.frazpc.pl/b/186026


Pozdro! :wink:
_________________
Gdyby Mickiewicz nadal żył
to z pewnością wciąż by pił
 
 
leszek1982 
Poczatkujacy

Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 8
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 4:14 pm   Re

Hehe mialem ten problem od internetu jest kolor czerwony i niebieski...podlaczczerwony pod a i niebieski pod b drugi a od lewej i 2 b od prawej .....
pozdrawiam i zycze milego surfowania
 
 
jordan233 
Gaduła


Wiek: 39
Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 158
Skąd: NL
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 5:48 pm   leszek

prosze opisz tokladniej to podlaczenie
 
 
leszek1982 
Poczatkujacy

Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 8
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 9:53 am   

Ok ze sciany wychodzi kabel telefoniczny,wez z niego czerwony i niebieski(te napewno sa od internetu),wez gniazdko ktore umieszcza sie w scianie i w tym gniazdku masz na gornej czesci piec srubek i nad nimi literki a z apostrofem a zwykle R b zwykle i b z apostrofem...wiec podlaczasz czerwony pod a i niebieski pod b... jak bys dalej nie wiedzial o co chodzi podaje skype "playerone53"
 
 
bobikpl 
Super gaduła
:)


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 350
Skąd: Friesland
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 9:45 pm   KPN speedtouch

Bałem sie ze bede musial wzywac montera bo mam gniazdko tel z 4 dzurami, nieaktywna linia tel.ale dostalem paczke z routerem w paczce byla


przejsciowka czarna .
od spodu dziura na kabel który jest w komplecie
>do routera
i nastepny kabel do komputera.
Zapialem wszystko ,
CD rom KPN do napedu,
login ,haslo (jest w liscie od kpn ktory wczesniej otrzymalem)

i internet odpalił znakomicie.
Mialem troche problemy z konfiguracją WIFI (hasło) ponieważ interfejs uzytkownika jest troche nietypowy ale opanowałem i służę pomocą jakby ktos potrzebował

Do ustawien routera wchodzi sie mając połączenie "kablem" (1 raz pozniej juz nie trzeba kabla) pozwoli nam podejrzec hasło do WIFI (WPA-PSK Preshared Key) którego nie ma w liście od KPN
(dopisane- to hasło jest na białej naklejce która jest luzem w pudełku i łatwo ją przeoczyć-ja tak miałem właśnie. Więc nie trzeba się kablem łączyć Na naklejce jest hasło WPA i klucz WEP )

w przeglądarce (IE mozilla itp) wpisujemy w pasku adresu

192.168.1.254

(dla routera SpeedTouch)

(w przypadku niepowodzenia powtórzyć pare razy)
i możemy konfigurować nazwe sieci, zmienić hasło WPA i inne ustawienia

Test KPN GO za 25€ miesiecznie
wg. www.adsl.cz
Laptop(21 letni IBM :) !!!) z karta sieciawa WIFI sweex za 10€ (polecam SWEEX dobry i tani) 54Mb/s
stojacy w tym samym pokoju co router sygnał 100%

Výsledky měření
Rychlost stahování:805.18 kbit/s
100.65 kB/s
1 MB stáhnete přibližně za 10.17s
Rychlost odesílání:154.69 kbit/s
19.34 kB/s
1 MB odešlete přibližně za 52.96s


na kablu lepiej ,jestem zadowolony 250 MB bitttorrentem ciągło 30 minut :)

Wydaje mi sie ale moge sie mylić (!) że w Holandii jest powszechna infrastruktura ADSL
więc można zamowic internet np. TELE2 (rewelacja-korzystalem kiedys i tani) na gniazdko z 4 dziurami potrzebujemy adapter odpowiednie kable i powinno buczeć.
Ale powtarzam że moge sie mylić co tej powszechnej dostepnosci ADSL

Polecam TV KPN Digitienne za 7€ miesięcznie ok 23 € opłaty
23 programy cyfrowe
Za 89 € kupilem w sklepie tuner z mala antenką pokojowa
Te 89 KPN (-opłata ok 23 €)zwraca na konto po miesiacu próby gratis.
Wg informacji na ich stronie gdzie sie wpisuje kod pocztowy i nr.domu teoretycznie nie mialbym zasiegu ale w sklepie mi powiedzieli ze w mojej miejscowosci jest (i jest:).
Myśle ze dobrze jest zapytać się w okolicznym sklepie RTV czy jest zasięg Digitienne

Trzeba telefonicznie aktywować karte.

Jakoś dałem radę z mierną znajomoscia niderlandzkiego.Potrzebne jest holenderskie konto jezeli chcemy płacić automatycznie z konta "automatic incasso" (jakos tak)
Chciała nr.dowodu holenderskiego ale powiedziałem że jest EU i podałem nr.dowodu polskiego :) ...i gra

Bez kabli ,talerzy satelitarnych no i konkurencyjnie cenowo.
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pią Kwi 25, 2008 7:06 pm, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
jordan233 
Gaduła


Wiek: 39
Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 158
Skąd: NL
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 7:34 pm   internet

leszek1982 napisał/a:
Ok ze sciany wychodzi kabel telefoniczny,wez z niego czerwony i niebieski(te napewno sa od internetu),wez gniazdko ktore umieszcza sie w scianie i w tym gniazdku masz na gornej czesci piec srubek i nad nimi literki a z apostrofem a zwykle R b zwykle i b z apostrofem...wiec podlaczasz czerwony pod a i niebieski pod b... jak bys dalej nie wiedzial o co chodzi podaje skype "playerone53"


Witam!
Już wiem dlaczego nie miałem podłączenia ,sygnału :088: ,człowiek się głowi ,a tu ci przesłali z KPN wadliwy MODEM :021: ,załamka :( (((((((((((,ale przyszedł monter z KPN ,i też się glowił,aż wymienił modem,heheh
 
 
Alexpoland 
Nieśmiały użytkownik
ALEX

Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 65
Skąd: Rotterdam
  Wysłany: Wto Lip 29, 2008 12:25 pm   Internet telefort

Ja mam taki problem ze nie mam sygnalu DSL.A w gniazdku mam inne kolory czyli pomaranczowy , niebieski , zielony , szary oraz pomaranczowo-bialy , niebiesko-bialy , zielono-bialy i szaro-bialy.Moze ktos mi pomoc jak to podlaczyc? Z gory dzieki.
 
 
 
vixi 

Wiek: 39
Dołączyła: 01 Wrz 2008
Posty: 0
Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 1:52 pm   

czy wiecie czy trzeba miec telefon zeby odpalic ten internet - dla mnie to czarna magia - wszystko szybko przysłali wlasnie dostalam modem czy cokolwiek to jest i co ja mam z tym zrobic - tam jest na instukcji napisane ze chyba do telefonu sie to podlacza i kurde co jak ja go nie mam pomocy prosze

[ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 1:55 pm ]
acha i czy sa jakies dodatkowe oplaty za sciaganie plikow - WIEM ZARAZ MI KTOS ZYCZLIWY NAPISZE ZE MOGE POSZUKAC I MAM SIE NIE POWTARZAC I NIE KRZYCZEC CZY COS BO ZE NIBY DUZE LITERY TO KRZYK HIHI ale niestety taki jest tu bajzel ze nic sie nie da znaleźć
 
 
 
agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)


Pomogła: 25 razy
Dołączyła: 17 Lis 2007
Posty: 1585
Skąd: z Holandii :)
Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 3:52 pm   

vixi napisał/a:
czy wiecie czy trzeba miec telefon zeby odpalic ten internet - dla mnie to czarna magia - wszystko szybko przysłali wlasnie dostalam modem czy cokolwiek to jest i co ja mam z tym zrobic - tam jest na instukcji napisane ze chyba do telefonu sie to podlacza i kurde co jak ja go nie mam pomocy prosze

[ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 1:55 pm ]
acha i czy sa jakies dodatkowe oplaty za sciaganie plikow - WIEM ZARAZ MI KTOS ZYCZLIWY NAPISZE ZE MOGE POSZUKAC I MAM SIE NIE POWTARZAC I NIE KRZYCZEC CZY COS BO ZE NIBY DUZE LITERY TO KRZYK HIHI ale niestety taki jest tu bajzel ze nic sie nie da znaleźć


zamawiałaś internet, trzeba było od razu dostawcę o te sprawy zapytać, może dowiedziałabyś się jeszcze czegoś ciekawego :035:
_________________
Umiesz liczyć? Licz na siebie ;-)
 
 
bobikpl 
Super gaduła
:)


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 350
Skąd: Friesland
Wysłany: Śro Wrz 09, 2009 5:02 pm   

nie trzeba mieć telefonu,podłącz,może mój post powyżej ci pomoże,
Router-modem to skrzyneczka z antenką
:031:
 
 
engracado 
Poczatkujacy

Dołączyła: 13 Lut 2009
Posty: 19
Wysłany: Śro Lis 18, 2009 11:56 am   pomocyyy

jestescie dla mnie ostatnia deska ratunku! kombinowalam prawie trzy godziny i nic...
moj problem jest taki: nie mam w domu gotowego gniazdka do telefonu jedynie kabel w scianie jeden na gorze i jeden uciety w piwnicy, przypuszczam ze ten w mieszkaniu bedzie pewnie dobry... robilam wszystko jak w instrukcji i lipa, dodam ze to internet z telforta... no i podlaczam modem i pali sie power wszystko gitara oprocz sygnalu DSL ktorego po prostu nie ma! zeby nie bylo - kombinowalam w mieszkaniu i z kabelkami czerwonym i niebieskim i pomaranczowym i bialym, a w piwnicy tez testowalam i nic... nie wiem juz co zrobic. Chcialam zadzwonic po montera z komorki na nr 09009555 ale oczywiscie nie moge bo ten numer jest zablokowany jakims cudem, natomiast z belhuisa nie mozna w ogole dzwonic na numery 0900... nie wiem juz sama co zrobic, pomocy! ;(
 
 
bobikpl 
Super gaduła
:)


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 350
Skąd: Friesland
Wysłany: Śro Lis 18, 2009 5:51 pm   może nieiekawe czy z ma sygnału

znajomi z Telforta dostali modem ale nie mieli internetu-dzwonili i dopiero Telfort podał sygnał.
Ciekawe czy te kable masz w porządku.
 
 
engracado 
Poczatkujacy

Dołączyła: 13 Lut 2009
Posty: 19
Wysłany: Śro Lis 18, 2009 11:26 pm   

dzieki za odpowiedz... za wiele to mi nie pomogles :P chcialam dzwonic po montera ale nie da sie z mojej komorki, napisalam im maila, no i zobaczymy co bedzie... a czy te kable sa w porzadku - coraz bardziej wydaje mi sie, ze nie. Najlepsze jest to, ze wyslali smsa i maila z potwierdzeniem, ze juz sygnal jest aktywny, ze mozna juz korzystac... tylko szkoda, ze ja nie mam tego sygnalu :(
 
 
sajenka88 
Poczatkujacy
sabina


Wiek: 33
Dołączyła: 19 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Hellouw
Wysłany: Wto Lis 15, 2011 11:25 am   

apropo internetu z KPN'u chcieliśmy wziąć z mężem już na siebie ale robią straszne problemy obcokrajowcom, zażądali papierów coś na styl tego że mąż pracuje i nie zostanie zwolniony w ciągu następnego roku (wiadome zabezpieczają się) spoko dostarczyliśmy, pokopiowali nasze dowody, paszporty i wysłali to do centrali gdzie mieliśmy czekać na odpowiedź czy nam przyznają czy nie, po odpowiedzi że tak dostaniemy router dowiedzieliśmy się że teraz musimy zapłacić 500 euro kaucji zabezpieczenia!!! gdybym wiedziała że takie coś wyjdzie to nie jezdziła bym do nich po kilka razy z każdym papierkiem dlaczego nie mówią takich rzeczy na początku??? oczywiście od holendra nie wymaga sie ani kontraktu z pracy tym bardziej kaucji..... to chore!!!!!!!!! może wiecie w jakiej sieci opłaca się założyć internet i tak nie utrudniają???? :037: :037: :037:
_________________
jeśli chcesz znajdziesz sposób, jeśli nie znajdziesz powód... beztrosko na prosto:)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group