Przesunięty przez: Gochna H Wto Mar 05, 2013 12:12 am |
Zasilek rodzinny w Holandii ( kinderbijslag) |
Autor |
Wiadomość |
marcin_zet
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Wrz 02, 2006 9:46 pm Tak szybko
|
|
|
Bardzo szybko |
|
|
|
|
Milusia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 05, 2006 7:46 pm zasiłek
|
|
|
Witam wszystkich, mam pytanko odnosnie zasiłku rodzinnego. Mój nieznosze tego słowa "konkubin" pracuje w Holandii od około roku jako ZZP (czyli własna firma) ja do maja tego toku byłam w Polsce z córeczka i nie pobierałam rodzinnego. On tu jest legalnie ma zameldowanie itp. czy nalezy mu sie rodzinne bo go nie pobierał jesli tak to zo nalezy zrobic. Bo wyczytałam na forum ze rodzinne mozna dostać za lata ubiegłe. Od maja w 3 mieszkamu juz razem w Holandi i my tez jestesmy tu zameldowane za odpowiedz bardzo dziekuje Pozdrawiam
PS: Zapomniałam dodac ze tylko on pracuje |
|
|
|
|
Koploper
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Wrz 14, 2006 9:51 pm Re: Tak szybko
|
|
|
[quote="marcin_zet"]Bardzo szybko[/quote]
Chyba nie aż tak szybko...
Napisali, że przyjęli wniosek i dadzą odpowiedź w ciągu 8 tygodni.
Ciekawe, ile to potrwa w rzeczywistości? |
_________________ Pozdrawiam,
Koploper |
Ostatnio zmieniony przez Koploper Czw Wrz 14, 2006 9:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Koploper
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Wrz 14, 2006 9:51 pm Re: Tak szybko
|
|
|
Przepraszam, wyskoczył jakis błąd...
Adminie, proszę o usunięcie podwojonego postu |
_________________ Pozdrawiam,
Koploper |
|
|
|
|
Amelika
Poczatkujacy Amelika
|
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 11:44 pm wyciagi bankowe
|
|
|
z mojego doswiadczenia wynika, ze starajac sie o zasilek dla dzieci przebywajacych w Polsce, a jedno z rodzicow przynajmniej oczywiscie pracuje w Holandii, to w ostatnim etapie decyzji o zasilku, SVB prosi o potwierdzenie przekazywanych pieniedzy do Polski. Nie akceptuja oswiadczenia, ze pieniadze sa przekazywane osobiscie, nie akceptuja nawet wyciagow bankowych, z ktorych wynika, ze pieniadze byly pobierany w Polsce. Jedyny dowod to potwierdzenia wysylania pieniedzy prze Western Union lub tez miedzynarodowe przelewy bankowe. Jakie Wy macie doswiadcznia w tej kwestii? Czy mozna w inny sposob sie odwolywac od negatywnej decyzji spowodowanej brakiem odpowiedniego sposobu przekazywania pieniedzy. Ogolnie wiadomo, ze osoby pracujace w Holandii przeysylaja swoim rodzinom pieniadze w mozliwie najtanszy sposob, czyli zwykle bezposrednio gotowke. |
|
|
|
|
nollewska
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy Dołączyła: 24 Sie 2006 Posty: 547 Skąd: Veghel/Torrevieja
|
Wysłany: Pon Paź 09, 2006 10:30 pm
|
|
|
Wymagania urzedu sa takie i jezeli chce sie otrzymac zasilek rodzinny, nalezy dostarczyc wszystkie niezbedne dokumenty, m.in. oryginalny dokument przelewu z banku lub poczty w Holandii, ktory potwierdzi przelew dokonany w Holandii, a pieniadze zostaly przelane do Polski.
Jezeli takiego dokumentu nie dostarczysz, to otrzymasz negatywna odpowiedz w swojej sprawie. |
_________________ Nollewska
www.kancelariabean.com
Kancelaria Podatkowa On-line |
|
|
|
|
marcin_zet
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Paź 10, 2006 5:17 pm Jestes
|
|
|
Nollewska jestes |
|
|
|
|
Milusia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 30, 2006 7:15 pm
|
|
|
Co za kraj, ja jestem teraz w takiej sytuacji SVB chce dokumentów potwierdzajacych o pieniadzach przesyłanych do polski w okresie mojego i dziecka pobytu tam i to jescze na których ma widniec moje nazwisko lub dziecka. Paranoja co sie tutaj wyczynia!!! Oni są dosłownie nienormalni, ale czego się można spodziewac w obcym kraju! Tylko i wyłącznie "kłody pod nogi"! Pozdrowienia |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Paź 30, 2006 8:15 pm
|
|
|
Milusia... dlaczego tak mowisz... powinnas sie cieszyc, ze dostajesz pieniadze za nic... |
|
|
|
|
nollewska

|
Wysłany: Śro Lis 01, 2006 3:23 pm
|
|
|
No wlasnie, urzad chce miec takie potwierdzenie, ze pieniadze zostaly przeslane z Holandii na polskie konto bankowe dla dzieci.
Jest to wymog urzedu i nalezy wybrac, albo chcesz dostawac pieniadze z SVB, albo oni zrezygnuja.
Pamietaj, ze urzad wyznacza termin dostarczenia dokumentow. Jezeli nie dostarczysz w odpowiednim czasie tych dokumentow, urzad moze odmowic wyplaty zasilku rodzinnego.
Czasami warto sie wlozyc troszke wysilku. |
www.kancelariabean.com
|
|
|
|
Milusia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 01, 2006 8:57 pm
|
|
|
Czesc Duuvelke, co do tych pieniędzy to bede się cieszyc jak dostane. Bo jak dotychczas to dostaje ale ciagle tylko listy o SVB o dodatkowe informacje. Dlatego taka wypowiedz... Pozdrowionka |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Czw Lis 02, 2006 1:30 am
|
|
|
Milusia... mam nadzieje, ze dostaniesz w koncu te pieniadze...
niestety tak to juz jest w holandii... wszystko musi byc udokumentowane:-) |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Czw Lis 02, 2006 9:00 am zasilek
|
|
|
ja korespondowalam z svb pol roku- ciagle prosili o jakies dodatkowe dokumenty- wspomne ze moj syn chodzi tu do szkoly wiec dodatkowo musialam miez zaswidczenie ze szkoly, ale wszystko zalatwilam pomyslnie - oczywiscie z nadplata za rok wstecz.
pozdrawiam i cierpliwosci. |
|
|
|
|
nollewska

|
Wysłany: Czw Lis 02, 2006 9:40 pm
|
|
|
Wszystko zalezy na jakiego urzednika sie natrafi. Jeden wymaga wiele, wiele dokumentow inny skolei tylko troche. |
www.kancelariabean.com
|
|
|
|
jimijochan
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 30, 2006 3:23 pm
|
|
|
Witam
Witam mój mąż pracuje w Holandii, ja mieszkam z 2 dzieci w Polsce. Jestem teraz w trakcie załatwiania tego zasiłku rodzinnego. Wniosek został złożony i teraz dostałam dokumenty do wypełnienia (Kinderbijslag: informatie over kinderen in het buitenland), niestety nie mam możliwości ich przetłumaczenia (tłumacze życzą sobie ok 250zł ...)
Bardzo bym prosiła o pomoc w przetłumaczeniu/wypełnieniu tych dokumentów, jeżeli ktoś okazałby się na tyle życzliwy i zechciałby mi pomóc to bardzo proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam
Andżelika Jochańska |
|
|
|
|
|