NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pon Paź 12, 2015 4:02 pm
Kilka pytań odnośnie firmy jednoosobowej (ZZP?)
Autor Wiadomość
Ratek 
Nieśmiały użytkownik

Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 96
Wysłany: Śro Wrz 15, 2010 4:34 pm   Kilka pytań odnośnie firmy jednoosobowej (ZZP?)

Witam, pracuje obecnie przez uitzendbiuro - nie istotne gdzie i nie istotne jakie. Jestem tam jako jedyny z Polaków reszta to Holendrzy na kontraktach. Ostatnio nawinąłem temat szefowi o kontrakcie i po długiej dyskusji doszliśmy do porozumienia że i dla mnie i dla niego lepiej będzie jak otworze działalność. Tylko zanim sie o to postaram mam kilka pytań, mianowicie:
1. Czy to prawda że pracując w danym miejscu przez uitzenbiuro nie moge nagle założyć z dnia na dzień firmy i pracować bez jakiejkolwiek przerwy w tymże miejscu?? :119:
2. Czy nadal obowiązuję taką osobę posiadanie minimum 3 pracodawców na rok?
3 Jeśli tak to ile minimum godzin muszę przepracować w roku u każdego z pracodawców??
4. Czy oprócz podatku i ubezpieczenia ponosze jakieś inne koszty comiesięczne??
5. Aha i jeszcze jedno: czy prawdą jest że mój pracodawca dając mi ewentualny kontrakt musi zapłaić jakąś karę za mnie do biura??? :119:

Chciałbym aby wypowiedziały się osoby dobrze znające temat, dzięki za odpowiedzi typu "chyba..." lub "nie wiem dokładnie, ale...". Reszta odpowiedzi mile widziana :D Jeśli temat w złym dziale proszę o wyrozumiałość i przeniesienie do odpowiedniego. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Ratek Śro Wrz 15, 2010 4:35 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 05 Sie 2010
Posty: 311
Skąd: z domu
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 10:14 am   

Ratek,
1) tak przecietnie jest to okres 2 a 3 lat.
2) nie
3) patrz pkt 2.
4) tak ksiegowy oplaty roczne KvK i ew pozwolenia na wykonyewanie danej pracy pozwolenia sa zalezne w jakim sektorze wykonujesz prace.
5) jesli zalatwia to twoj pracodawca to on sie dogaduje z b.pracy co, ile i jak. Nie zapomij jednak mimo to sprawdzic - zapytac jak jest rozwiazane konkurrentiebeding
Kary za zlamanie tego sa naprawde wysokie .
Ostatnio zmieniony przez Miep Czw Wrz 16, 2010 10:15 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
bibunia 
Nieśmiały użytkownik
bibunia

Wiek: 36
Dołączyła: 04 Cze 2009
Posty: 54
Skąd: nl
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 10:44 am   Hej

""Miep "" napisales ze nie trzeba miec 3 pracodawcow w ciagu roku jak to mozliwe moj ksiegowy caly czas twierdzi ze tak musi byc i musze miec 3 odbiorcow????
_________________
oszukana???moze naiwna,,,napewno to drugie ;)
 
 
 
Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 05 Sie 2010
Posty: 311
Skąd: z domu
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 10:49 am   

bibunia, Ja mam jedno osobowa firme i nie mam 3 pracodawcow .Moj ksiegowy zalatwia za mnie wszystko i nigdy nie mowil mi ze musze miec jeszcze 2 pracodawcow.
Ale wydaje mi sie ze to tez zalezy co wpiszesz w papiery przy meldowaniu sie w K.v.K.
Ja podalam bardzo niskie przypuszczalne dochody i w pytaniu ile godzi przewidujesz pracowac : podalam 12 godzin tyg.
p.s. przypomnialo mi sie cos ja nie mam zadnego kontraktu z zadnym pracodawca.

[ Dodano: Czw Wrz 16, 2010 11:57 am ]
Aantal opdrachtgevers
Standaard hanteert men dat u per jaar 3 of meer opdrachtgevers moet bedienen. Dit is overigens geen verplichting (wel verstandig voor uw continuïteit)....
tu powyzej znalazlam potwierdzenie mojej wypowiedzi
cytat pochodz z :
http://www.zzp-nederland.nl/artikel/var-verklaring
Ostatnio zmieniony przez Miep Czw Wrz 16, 2010 11:00 am, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wiek: 54
Dołączyła: 27 Paź 2006
Posty: 1132
Skąd: Hilversum
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 1:19 pm   

ze wzgledu na kryzys ekonomiczny nie jest to juz wymagane zeby miec trzech pracodawcow

co do punktu 5 to zalezy jak sie dogada z biurem pracy ta osoba ktora chce pana wziasc do siebie
 
 
lena930 
Super gaduła
lena930

Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 29 Lis 2008
Posty: 261
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 1:28 pm   

odnosnie kilku pracodawcow to nie jest tak do konca i na 100% chociaz jedna faktura w ciagu rokumusi byc wystawiona na inne nazwisko badz firme . :039:
 
 
Ratek 
Nieśmiały użytkownik

Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 96
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 2:46 pm   

Miep napisał/a:
Ratek,
1) tak przecietnie jest to okres 2 a 3 lat.
2) nie
3) patrz pkt 2.
4) tak ksiegowy oplaty roczne KvK i ew pozwolenia na wykonyewanie danej pracy pozwolenia sa zalezne w jakim sektorze wykonujesz prace.
5) jesli zalatwia to twoj pracodawca to on sie dogaduje z b.pracy co, ile i jak. Nie zapomij jednak mimo to sprawdzic - zapytac jak jest rozwiazane konkurrentiebeding
Kary za zlamanie tego sa naprawde wysokie .


Od czego zależy jak długo musiałbym tam ni pracować? I dlaczego wogóle taka bzdura jest w ustawie? Bo jakby nie patrzyć to blokuje mi to możliwość wyrwania sie z uitzenbiura....Masz napewno 100% pewne info?

AHA I WIDZE ODMIENNE ZDANIA MACIE...PROSIŁEM O ODPOWIEDZI TYLKO OSOBY W 100% PEWNE....WYGLĄDA NA TO ŻE KTOŚ SIE MIJA Z PRAWDĄ JEŚLI CHODZI O ILOŚĆ PRACODAWCÓW A TO JEST BARDZO ISTOTNE
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Wrz 16, 2010 3:49 pm, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
bibunia 
Nieśmiały użytkownik
bibunia

Wiek: 36
Dołączyła: 04 Cze 2009
Posty: 54
Skąd: nl
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 3:35 pm   

Ratek ja pracuje 56h tyg i musze miec 3 odbiorcow nie musza byc stali wystarczy 2 rachunki na rok od innych firm lub osob prywatnych a ten jeden moze byc na stale bez roznicy pamietaj ze pracowac mozesz ile chcesz ale jak za duzo zarobisz to dowala podatku dla wyrownania wiec lepiej sie nie wychylac moze Twoj szef ma inna firme?? Lub poprostu zleci Ci cos prywatnie i wystawisz rachunek na osobe prywatna z tym nie powinienes mniec wiekszych problemow jezeli szef jest rowniez znajomym
Pozdrawiam
_________________
oszukana???moze naiwna,,,napewno to drugie ;)
 
 
 
Gochna H 
MODERATOR


Pomogła: 207 razy
Dołączyła: 24 Gru 2006
Posty: 8363
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 3:50 pm   

Ratek,

na forum nie uzywamy pogrubionej czcionki ,ani duzej litery,
nie musisz wrzeszczec !
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Wrz 16, 2010 3:50 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Ratek 
Nieśmiały użytkownik

Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 96
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 4:11 pm   

Dobra, widze że zamieszanie sie zrobiło :) Ja tylko chce klarownej odpowiedzi czy ja w wyżej opisanej przezemnie sytuacji moge otworzyć teraz działalność i pracować dalej gdzie pracuje bez podpisyania żadnych kontraktów z nikim? Da sie czy sie nie da?
 
 
mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wiek: 54
Dołączyła: 27 Paź 2006
Posty: 1132
Skąd: Hilversum
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 6:52 pm   

Co do tych pracodawcow to ostatnio dostalam nieuwsbrief wlasnie o tym i bylo zaznaczone ze wlasnie ze wzgledu na kryzys ekonomiczny nie jest juz obowiazkowe zeby miec wiecej pracodawcow , bo znalesc kilku zleceniodawcow jest bardzo ciezko i Belastingdienst nie robi z tego powodu zadnych problemow

monika
 
 
Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 05 Sie 2010
Posty: 311
Skąd: z domu
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 11:29 pm   

Ratek, popierwsze jezeli ci sie nie podobaja odpowiedzi to w jednym z powyzszych postow podalam ci link oraz cytat z odpowiedza , poczytaj tresci w tym linku a znajdziesz odpowiedz.
Ratek napisał/a:
Ja tylko chce klarownej odpowiedzi czy ja w wyżej opisanej przezemnie sytuacji moge otworzyć teraz działalność i pracować dalej gdzie pracuje bez podpisyania żadnych kontraktów z nikim? Da sie czy sie nie da?

takowej nie mozemy ci dac bo ty podpisywales kontrakt z biurem i tylko ty wiesz co jest w tym kontrakcie napisane .
z doswiadczenia wiem ze 99 % kontraktow ma zawarte konkurrentiebeding , ale kazde biuro ma inne wymogi i inne warunki . To sie wiaze tez z innym terminami i warunkami takiej klauzuli.
Najlepiej to przeczytaj swoj kontrakt lub porozmawiaj z biurem jak oni sie na to zapatruja, no i z szefem ktory chce cie przyjac , czy w takich warunkach tez jest zgodny cos pertraktrowac z twoim b.pracy.
 
 
Ratek 
Nieśmiały użytkownik

Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 96
  Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 3:35 am   

[quote="Miep"]Ratek, popierwsze jezeli ci sie nie podobaja odpowiedzi to w jednym z powyzszych postow podalam ci link oraz cytat z odpowiedza , poczytaj tresci w tym linku a znajdziesz odpowiedz.
Ratek napisał/a:
Ja tylko chce klarownej odpowiedzi czy ja w wyżej opisanej przezemnie sytuacji moge otworzyć teraz działalność i pracować dalej gdzie pracuje bez podpisyania żadnych kontraktów z nikim? Da sie czy sie nie da?


Jakbym znał holenderski to nie szukałbym pomocy tutaj tylko wpisałbym co trzeba w google. Także dzięki za link ale jest mi on zbędny.

Wracając do sedna sprawy to nawet nie wiedziałem że w moim kontrakcie z biurem są jakieś klauzule dotyczące mojego ewentualnego przejścia na kontrakt lub forme ZZP. Tylko w tym wszystkim dziwi mnie najbardziej jedno, mianowicie pracując przez biuro na kontrakcie pracownika tymczasowego, moge przecież z dnia na dzień zakonczyć prace bez żadnych podpisów tłumaczenia itp. Co dalej sie bedzie ze mną działo to już moja sprawa i nikogo z biura nie powinno to obchodzić czy wyjechałem do polski, zmieniłem biuro czy poprostu znalazłem lepszą prace....No właśnie, dlaczego miałbym nie znaleźć tej lepszej pacy właśnie u mojego obecnego pracodawcy? A i jeszcze jedna sprawa - skoro w moim kontrakcie moż być jakaś klauzula to co jeśli kontrakt ten konczy mi sie niebawem??? Klauzula również wygasa wraz z koncem umowy z biurem. Czy może sie myle?
 
 
Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 05 Sie 2010
Posty: 311
Skąd: z domu
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 7:50 am   

i w tym wyupadku nadal cie tpo obowiazuje .
_________________
Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie .......
 
 
lusia0101 
Gaduła nad gadułami :-)
UWAGA! Dyslektyk!


Pomogła: 6 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 17 Lut 2009
Posty: 500
Skąd: Drenthe
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 8:12 am   

Ratek napisał/a:
Wracając do sedna sprawy to nawet nie wiedziałem że w moim kontrakcie z biurem są jakieś klauzule dotyczące mojego ewentualnego przejścia na kontrakt lub forme ZZP. Tylko w tym wszystkim dziwi mnie najbardziej jedno, mianowicie pracując przez biuro na kontrakcie pracownika tymczasowego, moge przecież z dnia na dzień zakonczyć prace bez żadnych podpisów tłumaczenia itp. Co dalej sie bedzie ze mną działo to już moja sprawa i nikogo z biura nie powinno to obchodzić czy wyjechałem do polski, zmieniłem biuro czy poprostu znalazłem lepszą prace....No właśnie, dlaczego miałbym nie znaleźć tej lepszej pacy właśnie u mojego obecnego pracodawcy? A i jeszcze jedna sprawa - skoro w moim kontrakcie moż być jakaś klauzula to co jeśli kontrakt ten konczy mi sie niebawem??? Klauzula również wygasa wraz z koncem umowy z biurem. Czy może sie myle?


odp: bo na podpierd.... klientow jest specjalna klauzura i ona nie wygasa z dniem wygasniecia umowy. najczesciej jest to okres od 1-3 lat.
takze jak chcesz sobie zzp zakladac to radzilabym poszukac za wczasu klientow.

co do 3 pracodawcow - ja takze spotkalam sie ze zzp nie musi ich juz miec.
_________________
Pomagam w miare mozliwosci :)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group