NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Nie Sie 11, 2013 8:45 pm
Zakupienie OV-Chip karty
Autor Wiadomość
LeGolasik 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 13 razy
Wiek: 30
Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 634
Wysłany: Sob Cze 12, 2010 12:34 pm   

Za każdym razem przy wsiadaniu i wysaidankiu musisz zeksanowac kartę.
_________________
Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę

Kurt Cobain
 
 
mario007 
Super gaduła

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 18 Lip 2009
Posty: 338
Skąd: Zoetermeer
Wysłany: Sob Cze 12, 2010 12:35 pm   

gosik napisał/a:
oki,wszystko pięknie ale ja i tak nadal tego do końca nie kapuję. jeśli np. jadę autobusem na central a potem dalej tramwajem i podróż w sumie trwa 1,5 godz. to wystarczy że zeskanuję w autobusie 1raz a potem przy wyśadce z tramwaju czy za każdym razem muszę skanować wsiadanie i wysiadanie? :061:

za kazdym razem jak wsiadasz i wysiadasz w kazdym srodku lokomocji musisz skanowac karte
 
 
gosik 
Gaduła

Dołączyła: 11 Gru 2006
Posty: 105
Wysłany: Pon Cze 14, 2010 10:10 am   

dziękuję za odpowiedzi.pozdrawiam :026:
_________________
gosik
 
 
mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 10 Cze 2009
Posty: 592
Wysłany: Pon Cze 14, 2010 12:32 pm   

A jak jest z pociągami? Próbowałam w sobotę na stacji się odbić ale pokazywało że to niemożliwe, kolejarz mi powiedział że pewnie mam poniżej 20 euro i dlatego...no to poszłam doładować, jako iś dalej się udawałam to za 30 doładowałam i dalej to samo... Pani konduktor w pociągu (po tym jak w końcu kupiłam normalny bilet) powiedziała że to na stronie trzeba się zalogować i coś tam kliknąć by na pociągi mogło być... no więc szukam... a przy okazji mam pytanie czy jeszcze na jakieś środki komunikacji publicznej mam tak zrobić? Tak co by już hurtem to zrobić (o ile znajdę)
_________________
"Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł"
 
 
calendargirl288 
Super gaduła

Pomogła: 7 razy
Wiek: 31
Dołączyła: 01 Kwi 2009
Posty: 314
Skąd: Amsterdam / Gliwice
Wysłany: Pon Cze 14, 2010 1:51 pm   

ze strony OV-chipraakrt.nl

Cytat:
Antwoord
Vanaf 1 december kunt u naast de anonieme OV-chipkaart ook met een persoonlijke OV-chipkaart bij NS reizen. Reizigers met een Voordeelurenabonnement kunnen deze bij NS gebruiken als OV-chipkaart.
Ook mensen met een persoonlijke OV-chipkaart van andere vervoerders kunnen deze gebruiken om op saldo te reizen in de NS-treinen.

Om uw OV-chipkaart bij NS te kunnen gebruiken, dient u eerst 'reizen op saldo' aan te vragen en op uw OV-chipkaart te laden bij een NS balie of NS-automaat. Dit hoeft u maar eenmalig te doen en kost niets. U geeft dan meteen aan in welke klasse u wilt reizen en kunt ook gelijk saldo laden.

Zie ook het nieuwsartikel hoe het reizen bij NS werkt.

De papieren vervoerbewijzen blijven voorlopig gewoon bestaan bij NS. Op termijn worden ze wel vervangen door de OV-chipkaart.


Czyli co, żeby móc jeździć pociągami na chipkaart, to trzeba tą kartę chociaż raz doładować w automacie biletowym na pociągi (NS)?
 
 
suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!


Pomogła: 34 razy
Wiek: 30
Dołączyła: 24 Lut 2009
Posty: 2458
Skąd: Zoetermeer
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 5:23 am   

Musisz najpierw poprosic o "podroz na saldo" a potem tak- doladowac albo w okienku NS albo w automacie.
_________________
"I'm starting at the end in the synthestereo, candy covered kisses making my lips glow
97 lies, what we don't know
Down from the top now, take your time, let's go"
 
 
 
stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 1161
Skąd: Noord Holland
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 10:52 am   

Rozumiem ze nie ma znaczenia kto karte OV wydal (GVB Amsterdam, Haga i inne komunikacje miejskie) zeby tez jezdzic pociagami ale kwota musi zawsze byc wyzsza niz 20 e
 
 
mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 10 Cze 2009
Posty: 592
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 3:01 pm   

Byłam dzisiaj w Amsterdamie ale nie wiedząc czy karta zadziała mi w metrze poruszałam się autobusami... Jak to jest, czy jeśli działa w autobusie to zadziała też w metrze mimo iż na pociągi ciągle mam nieaktywną?
Na te pociągi to dostaliśmy maila że nasza karta jest w kolejce oczekujących na aktywację...
_________________
"Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł"
 
 
Coccolinco 
Super gaduła

Dołączył: 27 Mar 2007
Posty: 292
Skąd: skontowni
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 4:23 pm   

mamqa

Powinna działać w metrze, tramwaju i autobusie :)
 
 
mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 10 Cze 2009
Posty: 592
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 9:32 pm   

To następnym razem spróbuję. Dziękuję za odpowiedz :)
_________________
"Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł"
 
 
Duuvelke 
Mega gaduła


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 25 Paź 2006
Posty: 3713
Skąd: 's-Gravenhage
Wysłany: Śro Cze 30, 2010 1:42 pm   

tylko na pociag trzeba aktywowac...
 
 
jso 
Gaduła nad gadułami :-)


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 963
Skąd: Amsterdam
Wysłany: Śro Cze 30, 2010 4:17 pm   

A czy możecie mi powiedzieć takie rzeczy:
- Czy mogę jechać z drugą osobą na jednej karcie?
- Czy jeśli się przesiadam (tramwaj -> tramwaj, albo tramwaj -> metro, albo tramwaj -> pociąg) to czy wychodząc z pierwszego pojazdu powinienem też zeskanować kartę? Jeśli tak, to czy potem wchodząc do kolejnego pojazdu też powinienem ją zeskanować?
_________________
Dumny Polak
 
 
kocica 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 5 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 31 Sty 2007
Posty: 99
Skąd: HOLANDIA
Wysłany: Śro Cze 30, 2010 7:11 pm   

nie mozesz jechac z druga osoba na tej samej karcie, i z tego co wiem skanujesz na poczatku trasy i na stacji docelowej , niewazne ile razy sie przesiadasz. pozdrawiam
 
 
jso 
Gaduła nad gadułami :-)


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 963
Skąd: Amsterdam
Wysłany: Śro Cze 30, 2010 7:42 pm   

A czy muszę zeskanować przy wejściu do kolejnego pojazdu w czasie przesiadki? Bo jeśli nie, to ludzie mogliby jeździć na gapę.
_________________
Dumny Polak
 
 
calendargirl288 
Super gaduła

Pomogła: 7 razy
Wiek: 31
Dołączyła: 01 Kwi 2009
Posty: 314
Skąd: Amsterdam / Gliwice
Wysłany: Śro Cze 30, 2010 8:17 pm   

tak, było już pisane zresztą, że przy KAŻDYM wsiadaniu i wysiadaniu trzeba kartę zeskanować. Inaczej zjada nam całe 4 euro (taryfę startową).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group